Какво е самоосигуряване? Предимства на самоосигуряването

декларации по ДДС

Самоосигуряването е практика, при която човек си осигурява финансова защита в случай на неочаквани събития като болест, загуба на работа, инвалидност или други подобни ситуации. Тази практика има дълга история в България и е все по-актуална в днешно време.

Защо е важно самоосигуряването?

Самоосигуряването е много важно, защото помага на хората да се защитят финансово в случай на нещастен случай. Така те могат да се чувстват по-сигурни и да избегнат сериозни финансови проблеми, които могат да доведат до бедност или дългове.

Предимствата на самоосигуряването са многобройни.

Първо, това помага на хората да имат по-голяма финансова сигурност и да не се притесняват толкова за бъдещето си.

Второ, самоосигуряването може да има положителен ефект върху психическото здраве на хората, като ги прави по-спокойни и уверени в себе си.

Накрая, самоосигуряването може да бъде много полезно за хората, които имат семейства или зависими хора, за да ги защитят от финансови затруднения.

Въпреки това, недостатъците на недостатъчното самоосигуряване могат да бъдат сериозни.

Например, хората, които не са достатъчно самоосигурени, могат да изпаднат в сериозни финансови затруднения, когато се сблъскат с неочаквани ситуации като болест, загуба на работа или други подобни. Това може да доведе до недостиг на пари за необходимите разходи и в крайна сметка да доведе до дългове или дори банкрут.

Самоосигуряването не е свързано само с извършването на трудова дейност. 

Съществуват още видове застраховки, които избираме дали да направим за себе си, семейството и имуществото си